Pesan Hati.

Posted: March 8, 2015 in ABSAHAN

Penat meniti hari-hari yang pantas berlari seakan tak akan berhenti. Tenat menanti mimpi yang belum pasti menjadi realiti. Terkadang fikiran terhenti merenungi nasib masa yang berlalu seakan perginya sudah tidak lagi diratapi. aku bangun dari mimpi hinggalah aku bermimpi kembali. Singkatnya waktu sudah tiada lagi mengganggu. Bumi kering ini terus ku pijak mencari jejak yang belum berpasak. Masih terus  ku renang di gelora ombak lautan ,biarpun masin airnya jutaan kali ku telan.

Ku bilang jari jemari,mengira hari yang telah ku warisi walau sering ku lupa ianya bakal dihitung kembali di hadapan pemilik tangan dan kaki. 31 tahun putaran bumi melingkari duniaku seakan memanggil tua datang walau tak pernah diundang, hadir ia tak dapat dihalang. Telah ku temu pelbagai macam ragam ; insan yang baik hati, manusia yang dengki,bahkan malaikat di siang hari juga syaitan yang banyak berbudi dengan janji.

Pesan hati jagalah diri. Kelak kau akan mati dan tiada lagi kembali ke bumi. Yang ditinggal menangisi pemergian, yang dibawa hanyalah dosa , pahala serta kafan 3 lapisan.Setanggi semerbak bertukar busuk badan mereput dimamah tanah dan lecak. Langit cerah kucari tiada ku jumpa, yang tinggal liang lahad yang gelap gelita.

Ku hitung kembali,ku kira berkali kali, mana hari-hari ku yang bermanfaat buatku saat ini. Menangis dalam pejam, meratap dalam kelam. Ku hina busuk diriku sendiri, ku maki nanah pada badan sendiri, ku keji dan caci pada maksiat dan dosa sendiri. Namun , aku sudah mati, mati bersama hina,maki keji dan caci.

Pesan hati jagalah diri. Andai masih ada hari -hari buat diri, mari lah kita menyemai budi,menabur bakti mencari amal buat diri sendiri, agar mati nanti,tidak bersama hina , maki, keji dan caci. Biarlah dunia membenci mu, asalkan tuhan memeluk mu. Biarlah bumi meminggirkan mu, jangan tuhan berpaling dari mu. Pesan hati.

~Pesan Hati . 8 mac 2015. INTAN,Kemaman,Terengganu ~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s