Hidup umpama air

Posted: December 6, 2015 in ABSARIA

Salam Absarians. Selamat pagi. Semoga hidup saya dan anda sentiasa hidup hendaknya. Bicara soal hidup dan kehidupan, ada yang terfikir adakah mereka benar-benar hidup dalam kehidupan? ada juga yang terdetik, bagaimana sebenarnya cara hidup atau menghidupkan kehidupan? Tak kurang pula mereka yang sebenarnya tak pernah tahu apa makna sebuah kehidupan. Tak kira lah samada mereka sendiri yang tidak mahu tahu, atau sebenarnya sudah penat dihentam oleh sebuah kehidupan. Pada hemah otak kecil Absar, hidup ini umpama air. Air ini tidak seharusnya bertakung pada suatu tempat semata. Ia perlu bergerak bagi ia terus hidup. Pernah anda lihat air yang asalnya putih bersih tetapi busuk dan kotor apabila ia bertakung pada suatu tempat. Bahkan, bisa mengundang maut apabila penyakit dan parasit mula menumpang pada sifat kotorannya itu.

Tuntas, air ini perlu bergerak, tak kiralah laju mahu lambat,jauh mahupun dekat, tenang mahupun berkocak. Itu adalah fitrahnya air yang hidup. Di lautan sekalipun,andai dilihat peta dunia mahupun diintai dari angkasa sana, ia seolah bertakung hanya di suatu tempat. Namun bila diamat dari jarak yang dekat, ombak sentiasa memukul pantai,arus sentiasa berteman rapat. Maknanya,air ini memang bergerak. Hasilnya,air ini hidup,bahkan menghidupkan. Berapa banyak hidupan yang menumpang,berapa banyak pula khazanah yang tersimpan. Itu fitrah dan lumrah .

Justeru,entri pendek di permulaan hari ini ingin menjentik diri Absar dan anda,supaya mengambal hemah dan hikmah daripada kejadian air ini bagi menghidupkan kehidupan kita supaya tidak bertakung pada tempat yang sama. Buatlah pelbagai perkara perlu dan mahu. Jadilah apa jua jenis air yang bermanfaat tak kiralah pada alam mahupun sejagat,bukan racun tetapi ubat. Tambahlah nilai diri setiap saat agar diri anda   keperluan kepada ummat. Moga kita terus sukses! : )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s