Memilih untuk terus memilih – Siri 2-

Posted: November 4, 2011 in ABSARIA

Membuat pilihan sudah menjadi kewajiban dalam kehidupan seharian. Mahu ke kiri atau ke kanan, mahu berhenti atau terus berjalan, mahu membina atau merobohkan atau mahu terus  menghidupkan hidup atau membiarkan hidup ,mati hidup-hidup. Buat saja pilihan itu,kerana dengan pilihan kita belajar erti kehidupan. Kata Mat salleh, ‘ we learn from mistake’. Tapi kata Mohd Bin Salleh, kita belajar daripada kesilapan : ).

Ramai orang gentar dan gusar bila berdepan dengan pilihan.Terkadang pilihan itu datang bukan calang calang. Datang pula bergerombolan. Terkadang soal masa depan,terkadang pula soal picisan. Namun,pilihan tetap pilihan . Sesuatu perlu dipilih menjadi keputusan.Paling penting analisa segala aspek pilihan yang datang. Baik dan buruk suatu pilihan sudah tentu wajib disenaraikan. Usai menyenaraikan,rujuk lah pada matlamat dan tujuan anda dihidupkan.Percayalah, ia kan lebih senang dan menyenangkan.

Contoh menarik dan paling buat kita tertarik ialah dalam soal memilih teman dalam kehidupan. Senaraikan kebaikan dan keburukan . kemudian lihat apa matlamat kita dihidupkan . Tentu saja mengabdikan diri pada tuhan. Tuntas,pilih saja yang beriman ,kerana itu juga pesan Nabi sanjungan.

Bila berdepan soal kehidupan, terutamanya dalam membuat perubahan, pastinya banyak kekangan. Kebiasaan yang saya terangkan kepada adik adik pendebat mahupun Junior dalam bidang pengurusan ataupun undang undang,anda mungkin kehilangan kawan bila anda memilih untuk melakukan perubahan. Tetapi sekali lagi teknik dan taktik sama dilakukan. Analisa baik dan buruk,kemudian lihat pada matlamat anda dihidupkan. Ia, benar, Tuhan lebih sukakan mukmin yang kuat dan menguatkan. Tuntas, berubah untuk menjadi lebih baik dan lebih kuat merupakan matlamat Muslim sejati. Percayalah ,lebih baik hilang kawan yang segan pada perubahan daripada hilang masa depan yang menjadi lambang kekuatan hasil daripada sebuah perubahan.

Benar terkadang tersadung dan terkedu dek pilihan yang tidak tepat. Tetapi itulah yang menjadikan manusia lebih dewasa dan hebat. Pilihan akan sentiasa datang dan tanpa jemu ia akan terus menduga. Namun kita manusia,perlu sentiasa bersedia.Teruslah menganalisa baik dan buruknya dan salurkan ia pada matlamat kejadian manusia. Jangan sesekali sia siakan pilihan hanya untuk meraikan taulan dan teman,tanpa mengangkat amanat dari tuhan.

P/s : Pilihlah untuk menjadi yang TERPILIH, kerana yang TERPILIH itu adalah permata di antara ribuan PILIHAN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s