Kematian yang terkenal

Posted: December 7, 2015 in ABSARIA

Salam Absarians. Guane citer sek kito lening? Harapnya kehidupan yang kita singgah ini tak pernah lindungkan kematian yang sedang kita tuju. Bercakap tentang kematian,absar tersentuh untuk menyentuh perkara yang sedang meniti di setiap status penduduk media sosial. Bermula daripada pemergian almarhum pak yus dan beberapa pelakon otai tanah air sehinggalah kepada almarhum tunku kerabat sultan johor. Tajuk post singkat ini perihal kematian yang terkenal.

Kita sering tersentap dengan berita pemergian sahabat mahupun kenalan dekat sekalipun ahli keluarga yang rapat,membuatkan kita sesak dan sebak. Perkara agung yang terus singgah di benak otak adalah detik manis mahupun pahit bersama insan yang telah tiada ini.  Andai yang telah tiada itu seorang pelawak,kita pasti sebak bila terfikir sudah hilang satu ruang untuk hati girang disebabkan lawak spontan mereka. Kalau yang telah pergi itu seorang pemimpin yang baik, maka pastinya kita merintih sedih tatkala kita rindu kasih dan pimpinannya. Jika yang pergi itu insan yang paling rapat dengan kita, maka ia seolah olah telah hilang secebis anggota daripada badan. Sakitnya sehingga tak tertahan deraian air mata.

Kematian yang terkenal ini sebenarnya wujud apabila kewujudan insan yang telah pergi ini meninggalkan kesan yang mendalam kepada kita yang masih diberi permit hidup sementara. Kebaikan, jasa dan sokongan mahupun kenangan riang semasa hayat mereka lah yang menjadikan kematian mereka terkenal. Mereka bukan terkenal atas status semasa hidup semata, tetapi sebenarnya mereka terkenal atas apa yang mereka buat semasa hayat. Itulah yang kita kenang , dan itulah yang akan kita simpan untuk sebuah pedoman. Absar masih ingat kisah yang dikhabarkan tentang pemuda hebat seperti almarhum ammar yang diangkat sebagai  teladan buat muda mudi meniti perjalanan menginfakkan diri kepada agama dan bangsa. Beliau orang biasa yang mencorakkan hidup secara luar biasa untuk memberi manfaat kepada manusia.

Buat anda dan absar yng masih bernyawa, ayuh  kita berusaha, memberi manfaat kepada insan lain, gembirakan yang muda, sayangi yang tua, bantu lah yang papa , nasihatkan yang leka atau apa sahaja yang dikira sebagai berjasa.

‘Ya Allah Andai terkenal itu tak wujud semasa kelahiran kami, berikan kami sebuah kematian yang terkenal. Terkenal dengan amalan baik kami di bumi. Amin.’

Titipan ini daripada insan berdosa. Maafkan Absar andai ada yang pernah terluka. Moga tulisan ini bisa berjasa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s