Monolog ku…

Posted: November 19, 2012 in ABSARIA

Salam Absarians. Memulakan entry kali ini suka untuk absar berkongsi tentang suatu elemen yang sentiasa menjadi punca kepada kejayaan atau kegagalan seseorang. Pernah anda dengar tentang monolog? bukan,itu monoloque,kumpulan muzik urban Malaysia. Monolog bermaksud berdiaolog dengan diri sendiri,cakap dengan hati,bisik pada diri. Contohnya lah, “Eh,aku nak makan apa ek hari ni? makan burger pun best sejuk sejuk nih…lagipun da lama tak makan burger nih..”.

Itu sekadar contoh. Kaitannya,monolog ini boleh jadi positif,boleh juga jadi negatif. Semacam pisau,boleh diguna untuk potong buah,boleh juga guna untuk tikam penjual buah. Maka,bagi yang cintakan kejayaan ,monolog harusnya sentiasa bicara perihal yang memotivasikan diri sendiri. Vice versa, bagi yang sentiasa mahu berundur dari garisan penamat dan tidak percaya pada potensi dirinya,maka monolog akan berpakaian negatif dan menari nari atas pentas pemikiran sang pengalah. Maknanya, anda yang memilih pakaian monolog anda,dan pakaian ini yang menentukan anda kekasih atau musuh kejayaan.

Lebih menarik, Absar terbaca dalam satu buku, bagi yang sedang berlari ke garisan penamat, monolog ini harus diketepikan. Maknanya, bogelkan saja monolog Ini, dan biarkan ia menyorok dan menyepi. Maksud saya,anda tak perlu gunakan elemen monolog dalam diri. Jangan sesekali dengar bisikan diri sendiri. Anda rancang segalanya di atas sekeping kertas, dan terus ikut perancangan yang dibuat. Contoh la,saya sudah merancang untuk berlari 24 km dalam masa 20 minit pada jam 5 petang. Tuntas,bila tiba jam 5 petang, tiba tiba monolog berbicara,’ hari ni kita rileks la,kumpul tenaga,kita tido dulu.’. Maka,saranan penulis buku, ‘just do it!’. Buat saja,tanpa dengar apa saja kata monolog. Justeru, perancangan berjalan seperti dirancang. Best bukan?

Tapi harus diingat, bukan semudah bicara, Absar beberapa kali mencuba. Ada yang berjaya,dan ada yang gagal. Seolahnya, perlu berperang dengan diri sendiri. Namun, apa yang penting,kita perlu sedar , monolog atau tidak,semuanya kita lakukan untuk kebaikan diri sendiri. Khulasahnya, rancang dan laksanakan… Insyaallah , kejayaan milik saya dan anda. Jumpa di puncak kejayaan! : )

20121119-090701.jpg

Kenalkan..Monolog ku..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s