Setia kah aku dan kamu ?

Posted: November 28, 2011 in ABSARIA

Kesetiaan adalah  satu tunjang dalam sebuah kehidupan lebih lebih lagi dalam sebuah perhubungan.Tanpa mengira status kepada perhubungan,samada kawan,rakan,sahabat,teman seperjuangan hinggalah kepada ikatan suami dan isteri.

Hubungan setiakawan lumrahnya ada yang dicemari dengan virus “curang’ pada prinsip persahabatan atau dengan lebih dekat, khianat pada cinta seorang teman. Tanpa ada janji khusus dan telus, ikatan disimpulkan dengan simpulan senyuman yang pertama dan diteruskan dengan bibit persahabatan yang indah. Episod pertengahan merupakan episod kemuncak dalam menilai kesungguhan dalam diri watak watak perhubungan tersebut untuk mempertahankan manis yang berpanjangan dan menenggelamkan sekelumit pahit yang timbul di jalanan.Ada cerita persahabatan ini tamat hanya dengan kepahitan sebutir kecurangan pada prinsip persahabatan, ada jua yang berakhir seiring berakhirnya nafas dan perpisahan itu seiring juga dengan perpisahan roh daripada jasad.Konklusi diskusi ringkas ini adalah,dalam cinta sebuah persahabatan,watak watak filem perhubungan inilah yang akan menentukan samada mahu menelan sekelumit ego dan kepahitan demi sebuah kemanisan yang berpanjangan. Benar,kita lah yang menentukan. Ambil lah sedikit masa,berfikir dan berfikir,samada wajar diteruskan ataupun tidak. Saya tidak menafikan,bahawa tidak semua persahabatan itu indah,tidak semua watak itu bijak dan pandai dalam menjaga hati watak yang lain kerana dunia tidak pernah sempurna dan hanya kitalah yang boleh menyempurnakannya. Tuntas,ambillah masa,hela lah nafas sepanjangnya ,dan buatlah keputusan bagaimanakah kita sebagai pengarah filem persahabatan ini ,mahu filem ini berakhir, samada dengan bibit indah atau menamatkannya dengan air mata dan berpisah.

Bagi perhubungan dalam perkahwinan, tentunya menagih lebih  kesetiaan. Isteri dan suami perlu sentiasa menilai dan mempertingkatkan kesetiaan antara satu sama lain. Seawal aqad dibaca,sejurus khutbah dibicara dan seterang janji diutara, si suami sudah pun mengangkat janji janji kesetiaan kepada si isteri.Bila sudah dahi dan tangan dikucup,maka pelaksanaan janji kesetiaan tadi telah bermula. Tanda nya terang,ikatan disimpulkan dengan  sebentuk cincin menjadi tanda,dan ramai pula insan yang akan menjadi saksi .

Ada perhubungan pernikahan ini kekal hingga ke akhir nyawa,namun tak kurang yang berakhir dengan talak yang tiada siapa pun suka.Tuntas,selaku pengarahnya,si suami perlu bijak mengarah filem ini sebaiknya.Bangkitkan kesetian dan apungkan bibit kemesraan dan keindahan pada setiap inci perhubungan. Setia seorang suami,perlu memastikan  si isteri berada dalam keadaan selamat dan bahagia. Sama keadaannya dengan si isteri,perlu memastikan keselesaan dan ketenangan si suami dan bukannya memeningkan dan menyerabutkan lagi si suami.

Konklusi diskusi setia dalam cerita suami dan isteri,setia itu banyak cabangnya. Bagi saya, paling penting adalah bagaimana setiap watak di dalamnya menjaga kesetiaan itu supaya tidak wujud langsung persoalan cemburu yang akhirnya mewujudkan rasa tidak percaya dalam diri pasangan. Biarpun saya belum lagi punyai puteri yang bertakhta di hati,apatah lagi si isteri yang sentiasa dinanti dek hati,namun saya percaya,setia itulah penentu kepada segala perhubungan. Orang yang setia,tidak meletakkan kepentingan dan keegoan diri sebagai yang pertama,tapi meletakkan kelangsungan perhubungan sebagai kepentingan. Orang yang setia,tidak akan melihat pertengkaran itu sebagai sebuah perngakhiran,tetapi sebagai permulaan kepada sebuah persefahaman. Orang yang setia juga,tidak akan menyalahkan pasangan atau pun teman kerana sebuah kesilapan,kerana dia tahu,hubungan itu tidak hadir dalam keadaan yang sempurna,tetapi dalam keadaan yang perlu disempurnakan. Tuntas,ayuhlah kita menjadi sebahagian insan yang menyempurnakan perhubungan dengan menjadi insan yang setia: )

Entry ini juga mahu membingkiskan ucapan bangga dan gembira buat Sahabat,adik, teman berbincang,rakan menangis,kawan bertengkar dan pelbagai lagi, yang telah menamatkan zaman bujangnya dengan insan tercinta dan bagi saya juga pasangan beliau adalah seorang yang amat istimewa kerana kesetiaanya yang tidak berbelah bahagi. Tentunya kepada Puan Nurul Ain Binti Mat Rahim dan pasangannya yang setia En yusri (sir yus). Moga keindahan dalam perhubungan sentiasa bertiup dan penamatnya adalah siri kedua cerita cinta ini di syurga yang kekal abadi.Amin…Tahniah Sahabat ku .

Tahniah Sir..Saya kagum dengan dengan kesetiaan kamu,moga saya juga setia seperti kamu,namun bukan lagi pada seribu gadis tetapi pada seorang puteri yang bakal bertakhta di hati..Hehe. : )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s