Hebatnya Kuasa Kawan…

Posted: February 10, 2011 in ABSARIA

Salam Absarians..Absar malam ni bersama adik adik di Uitm Chendering untuk suatu perbincang. Tiba tiba Absar terima satu mesej,‘ Burhan,ada orang kutuk ko dalan facebook’. Hmm agak terkedu pada mulanya. Memang timbul pelbagai persoalan,lebih lebih lagi apa bentuk kutukan pula yang mahu menguji absar. Mesej ini datangnya dari Sahabat baik Absar,hampir 7 tahun absar berkawan dengannya.

Tapi entah dari mana datangnya ketenangan,Absar terus membalas,‘ tak pe lah,da biasa kene kutuk nie,redho je lah’. Sememangnya perkataan REDHO itu bukan sekadar di mulut,Absar memang begitu tenang menerimanya. Mungkin kerana sedang dalam majlis ilmu dan malaikat menaungka sayapnya,maka itulah absar merasa begitu kuat menerimanya.

Sangkaan Absar mesej itu sudah terhenti,rupanya ada lagi sambungannya. ‘Ni soal maruah! Mana burhan yang dulu!’… Sekali lagi tersentap. Memang benar,kalau dulu,pantang diusik,maka akan bermulalah perang dunia mulut yang ke tiga. Maka absar tekad untuk membalas apa yang terlintas di fikiran absar. SMS ringkas absar menutup perbualan kami,‘ Maruah itu bukan manusia yang tentukan’. Sememangnya absar langsung tidak terusik akan ‘kata kata semangat ‘ dari seorang kawan.

Asalnya Absar tidak mahu melihat,apakah kutukan yang diberikan. Tapi ,bila difikirkan,absar kira perlu untuk melihatnya. Bila diperiksa, rupanya bukanlah kutukan,tapi sekadar usikan teman teman lama yang mungkin ‘merindui’ Absar.

Hmm,anda lihat,begitu hebatnya kuasa kawan. Kalau Absar tidak ambil masa dan bertenang,mungkin berlaku pergaduhan atau perbalahan ,hanya sekadar kerana berita yang tiada kesahihannya. Sepatutnya,seorang kawan perlu memberi petunjuk pada kawannya andai kawannya tersalah jalan dan tersilap bertindak.

Benar kata Nabi junjungan, “Kalau berkawan dengan penjual minyak wangi,sedikit sebanyak ,wangian itu pasti terpalit di bdan kita. Namun,kalau berkawan dengan pembuat besi,sedikit sebanyak ,bara dan bau api akan hinggap di baju kita”. Anda pilih ,mana kawan yang anda mahu jadi peneman di jalan perjuangan.

Buat kawan yang Absar rujuk di atas,andai anda membacanya,bukan niat untuk mengaibkan,tapi sekadar untuk meberi nasihat kepada diri dan anda yang absar anggap sahabat dunia akhirat. Absar mengucapkan ribuan terima kasih buat anda,kerana sudi menjadi teman perjalanan perjuangan selama ini. Moga kita terus bersahabat sampalah kitai ditimbang di neraca tuhan.

Buat sahabat sahabat,tegur lah Absar andai ada langkah yang sumbang dan sentiasalah berdoa ,agar ikatan hati ini berterusan ,sampai kita ‘pulang’.

Antara teman teman seperjuangan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s