Tahukah anda?

Posted: January 21, 2010 in ABSARIA

Tahukah anda ,adalah menjadi satu kesalahan,bagi ibu bapa yang menjaga anak anaknya ,meninggalkan anak anak itu:

a) tanpa membuat apa apa peruntukan untuk penyeliaan dan penjagaan anak itu;

b) selama satu tempoh yang tidak munasabah setelah mempertimbangkan segala hal keadaan ;atau

c) di bawah keadaan yang tidak munasabah setelah mempertimbangkan segala hal keadaan,

adalah melakukan satu kesalahan ,dan jika sabit kesalahannya , dia boleh didenda tidak melebihi RM5000 atau dipenjarakan selama satu tempoh yang tidak melebihi 2 tahun atau kedua dua nya sekali.Ibu bapa adalah bertanggungan secara jenayah bagi kesalahan ini di bawah akta kanak kanak 2001 (akta 611) seksyen 33.

Rujukan : Teo Say Eng,Hak Anda dan Undang Undang,Lexis nexis.

P/s: Di Malaysia ,kita ada undang undang yang mempertahankan hak kanak kanak yang diabaikan keperluan dan juga hak mereka.Namun,akhir ini,kita dicetuskan dengan fenomena baru – Buang Ibu,sisih ayah.Isu buang dan dera anak sudah lapuk,timbul pula isu tanggang moden yang mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang anak.Sehingga ke hari ini,Malaysia belum ada undang undang yang mengangkat Martabat Si Ibu dan bapa hingga akhirnya sebagaiman akta kanak kanak ini.

Satu kes yang berlaku di Pulau poko sebatang,Pulau Pinang,seorang anak sanggup membiarkan Si ayah berseorangan tanpa diberi makan atau kelengkapan hanya kerana si ayah sudah ditarik balik sumbangan daripada badan kebajikan masyarakat yang berjumlah RM300.

Al kisahnya begini,si anak pada mulanya mendapat tahu bahawa ayahnya yang telah banyak berjasa padanya ini mendapat bantuan daripada Jabatan berwajib ini,lantas kononnya bersimpati dengan si ayah dan mahu membelanya(padahal kerana mahukan RM300).Namun,disangka hujan sampai ke petang,duit bantuan itu disekat kerana jabatan berkenaan mendapati sudah ada orang yang mahu menjaga si polan ini dan tidak lagi berhak untuk bantuan tersebut.Tuntas  mencetus kemarahan si anak kerana RM300 sudah tiada lagi.Maka si Tanggang bertitah,keluar lah ayahanda dari sempadan istananya,bergelimpangan si tua mencari perlindungan dalam keadaan kelaparan.

Huh,sungguh tak mengenang jasa si durjana ini.Dulu usapan si ayah ini sentiasa hinggap di dahi,suapan si bapa kepada si kecil ini sentiasa diberi ,namun bila si bapa dan si ayah sudah menjadi si bongkok tua,si anak berubah menjadi si PENDERHAKA yang layaknya hanya di NERAKA.Nauzubillah…

Ingatlah,dunia ini ibarat roda,langit ini pula tak selalunya cerah.Suatu kepastian,hukum karma perlu menjadi ingatan.Hari ini kamu menjadi raja,hari esok mungkin kamu pula yang jadi hamba.Hari ini si Penderhaka berkuasa,esok pasti anak si penderhaka yang merembat ibu dan bapanya pula.

Pesan tuhan,jangan sesekali kamu mengatakan AH! kepada ‘mereka’.Kerana itulah keredhoan tuhan itu pada keredhoan mereka,kemurkaan tuhan juga pada kemurkaan mereka.

Khulasohnya….,saya berdoa,agar kita sentiasa beringat dan berpesan pesan,hidup ini hanya sementara wahai teman,raikan lah mereka sebelum air mata perpisahan mengalir berlinangan,memutuskan seluruh kasih sayang.

Usaplah mereka sebelum terlambat.Belailah mereka sebelum terlewat.Peluklah mereka sebelum kafan membalut kemas tubuh mereka…Mama ,aku sayang kamu…Abah,aku sanjung dirimu…Terima kasih buat mama daan abah…untuk segalanya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s