Archive for September, 2009

EVERY1 DESERVE 4 THE 2ND CHANCES OR…

Posted: September 30, 2009 in ABSARIA

Yup,that person was given the second chances .

Hopefully that human will use it for the benefit of others.

In this world,some of us always been given space for the second chances ,

perhaps more than 2nd,maybe 3rd or 4th or infinity.

Therefore the issue is not about how many times the chance was given,but how far you appreciate it.

In legal world,the accused was defensed for many reason.

Either he rightfully or vice versa.

Some lawyers lied in front of judges just for giving a chance to the accused regret for what had been done by them.

If not for that reason,of coz for monetary mission.

Hmm,thats life.

For the end, when ever the chance come knock your door of life,never let it go to another door,seize and make it useful for your future step.

Hmmm, the person was given the chances…or…

Please...

APA YANG KAU CARI?

Posted: September 28, 2009 in ABSARIA

Apa yang kau cari?

ada yang kata..

aku cari mana dia ketenangan,

ada yang mencari mana dia kesenangan,

x kurang juga yang x tahu apa yang dicari,

dulu,

ada yang mencari mana dia asshafie,

mana dia alghazali,

x kurang juga yang cari si dangkal yang mengaku nabi,

Hakikatnya…

Semua nya sedang mencari,

semuanya menuju ke destinasi,

Semuanya punya hajat dihati,

semuanya ada harapan untuk dipenuhi,

Isunya…

Benarkah itu tujuannya kita tercipta,

untuk itu kah asbabnya adam dan hawa berjumpa,

apakah penciptaan hamba itu sia sia?,

Akhirnya…

Persoalan itu tiada sapaan,

cerita itu tiada pengakhiran,

destinasi itu tiada kesampaian,

apa yang dicari,tiada penemuan.

Kerana …

apa yek?

(Hanya diri sendiri punya jawapannya)

Umpama kepompong.

Posted: September 28, 2009 in ABSARIA

Salam buat sekalian blogger.Salam aidilfitri diucapkan buat semua. Tatkala jari ini mula menulis,bibir tersenyum bila minda berlawak.Katanya,entry kamu sebelum ini “No Delay” ,tapi blog kamu “No No Delay”.Intrepetasi nya kene delay lah jawabnya.Hahaha.Memang agak lama tertangguh untuk bersembang dengan kalian.Dek kerana perlukan lebih ruang masa untuk menyelesaikan perkara yang merupakan roh kepada jasad kehidupan ini,maka terpaksa biarkan habuk mengisi ruang blog ini.Hmmm,sebentar tadi baru selesai kelas Syeikhul Sifu Naziri al kelantani.Sememangnya kelas beliau bakal menjentik pemikiran yang sempit ini agar berkembang lebih jauh. Walaupun penuh kontrovesi,namun segala hujahnya mampu untuk membuatkan ego diri ini mengangguk bersetuju.kadang kala perkara yang mungkin nampak simple pada zahirnya,sehinggakan kami membiarkan ia sepi ,menjadi begitu complicated dan sehingga menjadi seumpama nadi,selepas penerangan daripada sheikh.

ada rupa sir tak?

Konklusi yang mungkin dapat dikongsi,buat kalian yang masih di universiti,ianya umpama kepompong buat diri. bukan untuk berhalusinasi atau berhibernasi,tapi untuk menguatkan diri menjadi rama rama yang hebat lagi berani. Terlalu banyak yang perlu disediakan bagi menghadapi cabaran dan rintangan diluar sana.Angin kuat ,hujan ribut,penyakit lumrah dan sebagainya adalah ancaman biasa kehidupan si rama rama. Syeikh ada bercerita tentang rama rama yang tidak cukup persediaan agar kami semua tersedar dari lamunan. Pernah juga ,sewaktu dibangku sekolah, Almarhum Dato Razali Ismail pernah bercerita.Ketika itu sebagai Pengarah pendidikan Negeri Terengganu.Kata Almarhum,bercerita tentang pengalaman beliau melakukan eksperimen di makmal berkenaan kitar hidup si rama rama.Seantero kelas menumpukan perhatian pada si rama rama yang sedang berjuang untuk memecahkan kepompong. Segala pedih ,sakit, dan perit ditatapi dengan teliti oleh semua pelajar. Akhirnya,ada seorang rakan beliau yang tidak sanggup membiarkan si rama rama menderita,telah membantu mengoyakkan kepompong dengan sebatang pensil.Hasilnya,rama rama terbang dengan gah nya.Semua seakan bersorak gembira.Namun gembira hanya seketika.Si rama rama terbang hanya sementara.Ia kemudiannya mati terkulai di dedahan pokok. Setelah apa yang berlaku,guru menerangkan bahawa imun dan kekuatan si rama rama yang dibantu oleh pelajar tadi belum cukup untuk menempatkan makhluk tuhan ini dengan dunia luar. Kesannya,ia tidak mampu bertahan dan mati disebabkan pertolongan tadi.

strongest alive

Aplikasinya,kita sebagai mahasiswa perlu memanfaatkan kehidupan di universiti dengan mengumpul segala kekuatan untuk melawan ketakutan diluar sana.Kepompong universiti ini perlu dimanfaatkan sebaiknya.Tak kira lah 4 atau 3 tahun lamanya,yang pasti ,ia perlu dimanfaatkan.Jangan jadi seperti rama rama yang dibantu tadi,layu terkulai kerana belum cukup kekuatannya.

Jangan pernah takut untuk buat silap,kerana banyak pengajaran datang dari kesilapan. Jangan pernah bosan dikutuk dimaki kerana itu lambang kekuatan sejati.Jangan pernah takut pada insani kerana ia milik robbiul izzati.

Saya yakin dengan tempoh yang ada , rama rama yang cantik dan kuat akan terhasil. Sayap dikibar menaungi insan yang memerlukan.Kecantikan dipancar bagi kasih yang dirintihkan. Dengan syarat,manfaatkan tempoh yang ada dengan menyahut segala cabaran dan dugaan di sini kerana selepas kepompong terkuak,kita pasti merindui saat berada di dalam kepompong universiti ini.

Bagi yang sudah menjadi rama rama diluar sana ,jangan lupa hidup ini pasti ada pengakhirannya.Beri bantuan kalian bagi sesiapa sahaja yang memerlukan.Hidup bukan untuk diri sendiri semata mata.Umpama rama rama,hidupnya menjadi agen penyebaran debunga dan melengkapkan kitar hidup tumbuhan lain.Matinya pula,ada yang dijadikan hiasan di meja tak kurang pula menjadi pemangkin debunga. Ayuh kita wujudkan kepompong baru untuk hidup di alam yang berpanjangan yang akan tiada noktah penutupnya.Bersedia,bersedia dan terus bersedia kerana kita tidak akan pernah tahu bila akhirnya…

DARE TO FAIL AND JUST DO IT

WE ARE NOT BORN TO BE SOMEBODY,BUT WE CREATE OURSELF TO BE SOMEBODY.

Terbanglah menaungi mereka yang memerlukan.

No Delay…

Posted: September 8, 2009 in ABSARIA

Hmmm after thinking what is the next step towards success…i must say that another keys towards the Top is NO DELAY.As been ask by our Prophet Muhammad PBUH,performs Solah in the earliest time without delay it with the unimportant works.It means once Azan ,then perform the solah immediately.As well as our daily jobs, finish it before it finish you.Hahaha.Every time you have a free time,always thinking what is another job or task that you want to settle it.Never delay it even a minute.Even you are given long period to finish it,but as a successful person,finish it in the earliest time.The familiar example is when you get a task from the lecturer,even the period given is two weeks,please never delay it until last day of the period(huh,mcm ada pengalaman jerkkk,hahaha) If you still left the time pass just like that,since the last day come,then you will be in stress in order to complete the task given! Ahaks,i alway face this kind of situation.But now,i must avoid it if i want to achieve the success.Hmmm,i still not complete Dr.Za’s assignment,huh,…without no delay,please wait for me for the next entry till i finish my duty.Hahaha .Sayonara.

‘DON’T WASTE TIME OR THE TIME WILL WASTE YOU’

IT FLY AWAYS...CATCH IT BEFORE IT LEAVE YOU

“TIME LIKE A SWORD,IF U NOT CUT IT ,THE TIME WILL CUT YOU”

never compare urself…

Posted: September 6, 2009 in ABSARIA

Hi guys…huhuhu mentang mentang nak cakap omputih terus hilang salam…Assalamualaikum buat kalia..macam tajuk kat atas,sekadar berkongsi kalian…another step towards success after u able to SMILE in what ever circumstances is never compare or compete yourself with others.In the other words, just have your own goals and objective based on your capability.Everybody has different capability and capacity.Perhaps some people can jump higher than the others.I always believe that,there are two types of successful people in this world; First a GIFTED one and second A HORWORKING one.U decide yourself in what type u are.Hmmm,I myself  always in stress when i try to compare and compete others friend in order to grab and seize the success. At last ,i realize that the way i motivate myself will produce a big burden to myself.I always jealous and feel uncomfortable when any of my friends achieve anything that make others proud.The feel make me feel down and always worried to do this and to do that.However, the feel of jealousies will able to boost you a step forward if u able to convert it as a positive motivation to your self.So that i decide,not to compare myself with others.Honestly ,for me,i unable to convert it to something that can help me to the top.So, i conclude that,i must avoid myself to compete with others.Just find my own identity and my own glory.Allah give the same space to His servants,and its up to them to use the space for what purpose.Lastly ,its better to have your own way of success and your own identity of glory.Remember that,You are not BORN to be somebody,But You CREATE yourself to be somebody.Use the space given by Allah for the good manner.SEE YOU AT THE TOP,guys!

We Are Different...

You just imagine who are the winner…Hahaha.

The Reality is...

In the real games,of coz u need to compete others,if not,u will be the loser one.

Susahnye nak senyum…

Posted: September 2, 2009 in ABSARIA

ingat lagi lirik lagu maybank? …Senyum seindah suria,yang membawa cahaya,senyum lah dari hati ,dunia mu berseri…nak nyanyi lagi ,sambung sendiri k.Hmmm,tapi apa yang ingin saya ceritakan adalah ,senyum ini saya kira satu kemestian bagi seseorang yang hidup bermasyarakat.Kata Al fadhil ustaz fadhilah kamsah,syarat pertama untuk jadi orang berjaya adalah S.E.N.Y.U.M. Pernah saya ditegur kerana susah nak senyum.Kata mereka saya garang dan tak kurang juga yang berpendapat saya sombong dan kerek pada mulanya.Yup,saya akui,kesilapan maha besar apabila terlalu kedekut dengan senyuman.Saya kagum dengan beberapa orang rakan yang sentiasa senyum walau apa jua keadaan sekalipun.Hakikatnya bukan mudah,menyembunyikan gelora di hati dengan berlapikkan senyuman.Kadang kala saya sedar,walau saya dalam keadaan tenag tanpa sebarang masalah,saya masih gagal untuk ukirkan senyuman.Bermakna,kalau saya x senyum,bukan bermakna saya ada masalah.Tapi bermula dari sekarang ,saya kira,amat perlu untuk mulakan senyuman walau apa keadaan sekalipun.Tak kira la,susah ke,senang ke,SENYUM itu wajib.Emmm,seronok bila tengok itik di tasik,bergerak dengan tenang di permukaan air,walau kita tahu,di dalam air,kaki si itik bergelodak untuk mengapungkan badannya dan mengerakkannya.Benar,kadang kadang guru itu ada di sekitar tanpa kita sedar.Okeh,…lets get laugh,opsss.smile enough.Hahaha.Moga transformasi dapat dipatri.